CONDUCERE. Victor Stefanescu, directorul general al Bouygues Romania STADIU. Lucrarile la cartierul rezidential sunt intarziate de constructor EXCLUSIVIST. Asa va arata ansamblul „Stejarii” la finalizarea lucrarilor Saptamana viitoare are loc la Bucuresti infatisarea in fata Curtii de Arbitraj dintre Grupul Tiriac si Bouygues Romania intr-o disputa privind constructia exclusivistului ansamblu „Stejarii”. Criza financiara nu a ocolit nici piata imobiliara, multe dintre proiectele incepute fiind sistate. Companiile de constructii nu sunt intr-o situatie tocmai fericita, lupta pentru supravietuire fiind acerba, iar in aceste conditii jucatorii din constructii ar trebui sa tina cu dintii si sa-si onoreze angajamentele legate de proiectele imobiliare care se deruleaza. In mod paradoxal, in conditiile in care companiile de constructii ar face orice pentru a obtine un contract, grupul Bouygues Romania este in intarziere cu termenele de executie, desi a semnat un contract ferm cu Grupul Tiriac Imobiliare pentru construirea primului complex rezidential de elita din Romania. Pentru realizarea acestui proiect, Grupul Tiriac a apelat la Bouygues, una dintre cel mai bine cotate companii de specialitate din Europa, pentru a obtine „produsele” in termenele anuntate la o calitate superioara oricarui alt „produs” concurent din tara noastra. La inceputul anului 2007 s-a semnat contractul dintre Bouygues si Grupul Tiriac pentru construirea complexului „Stejarii”, valoarea totala a acestuia fiind stabilita la aproximativ 50-60 milioane euro. Cu toate ca Grupul Tiriac si-a respectat angajamentele, parteneriatul cu Bouygues se afla in impas deoarece la prezentarea finisajelor de catre Bouygues Romania acestea au fost inferioare celor agreate de ambele parti prin contract. In ciuda acestui fapt, Bouygues a solicitat un adaos de bani de circa 30%. Pentru a nu se face niciun compromis de la calitatea proiectului, Grupul Tiriac a acceptat plata acestei sume, care s-a si efectuat. Insa problemele nu se opresc aici, iar Bouygues intarzie proiectul cu aproximativ un an. Firma de constructii ar fi trebuit sa vina cu o propunere de despagubiri pentru intarzierea cauzata, insa a solicitat pe langa marirea de buget aferenta finisajelor exceptionale si compensatii financiare echivalente cu prelungirea contractului pentru o perioada de inca un an. In mod normal Bouygues ar fi suportat aceste cheltuieli din bugetul propriu pentru fiecare zi de intarziere. Intrebat referitor la anumite intarzieri in derularea proiectului, Antonia Noel, reprezentantul Bouygues, ne-a declarat: „Suntem in discutii cu clientul. Este vorba despre niste negocieri intre noi si client si astfel s-a ajuns la aceasta perioada”. Grupul Tiriac a fost contactat, insa a refuzat momentan orice comentariu legat de acest subiect.
Proiectul cuprinde constructia pe o suprafata de circa 10 hectare a 282 de apartamente de lux, impartite in cate 12 cladiri, si a unui club exclusivist pentru rezidentii acestuia cu doua piscine, dintre care una semi-olimpica, restaurant de zi, restaurant high cuisine, bar, trei terenuri de tenis outdoor si doua indoor, patru piste subterane de bowling, patinoar, pista de alergare in aer liber in zona padurii si multe altele. Complexul este situat in Baneasa, in mijlocul unei paduri protejate de stejari de 200 de hectare, in locul unei foste ferme avicole, unde nu numai ca nu s-au taiat copacii, ci s-a si plantat un numar considerabil de arbori, fiind imbogatit habitatul natural al zonei. Conceptul acestui proiect este realizarea primului complex cu adevarat exclusivist din Romania, asemenea proiectelor din Miami, Londra sau New York, pentru un segment foarte redus de clienti.
Bouygues este compania care a castigat licitatia pentru refacerea Palatului de Justitie la inceputul anilor 2000. Mugur Ciuvica, presedintele Grupului de Investigatii Politice (GIP), declara la acea vreme, referindu-se la contractul privind refacerea cladirii Palatului de Justitie, ca acesta a fost atribuit „printr-o licitatie dubioasa” unei asociatii contractante formata din „Bouygues Batiment” din Franta si o alta firma, pretul de executie oferit fiind de 15.676.961 de euro. In 2003 a fost sesizat Parchetul in legatura cu garantarea de catre stat a unui credit de 34 milioane de euro pentru un contract de numai 15,7 milioane de euro, cat era necesar finantarii lucrarilor de refacere. Adica au castigat cu un pret, iar pe parcurs acesta practic s-a dublat, o asemanare cu situatia de la „Stejarii”. Dosarul a fost inchis, anchetatorii motivand decizia prin faptul ca n-au gasit nimic in neregula. Au existat voci care au contestat licitatia de atribuire a lucrarilor de renovare, Uniunea Nationala a Patronatului Roman cerand in 2004 chiar reluarea licitatiei. Potrivit GIP, constructorul se angajase sa termine lucrarile in 2005, insa la sfarsitul lunii august 2006 acestea nu fusesera finalizate, insa constructorul nu a fost penalizat. (B.V.)